NOVA CRAFT Canoes – KOMPOSITKANOTERNAS STJÄRNA 

 

I Ontario Kanada tillverkar Nova Craft sedan 1970 klassiska kanoter. Många av modellerna är ursprungligen framtagna av det legendariska Chestnut Canoe Company men tillverkas idag istället för trä och canvas i Aramid Lite, Blue Steel (aramid och kolfiber), TuffStuff, glasfiber eller SP3.

Nova Crafts har 15 olika modeller så kombinationerna av modell och material är stort. Lättaste modellen väger endast 13 kg medan andra modeller är tåliga laståsnor eller snabba som vinden!

Att bygga kompositkanoter innebär att man blandar olika typer av väv med epoxy i en form. Kombinationen av material skapar starka och lätta kanoter som glider bra genom vattnet och är enkla att laga. Kompositmaterialen som Nova Craft provat fram och använt under många år är:

Glasfiber. Prisvärd och väl beprövat material. Nova Craft använder glasfiberväv och slutprodukten som tillverkats sedan 1970 har visat sig vara bland de starkaste och lättaste på marknaden. Perfekt för dig som är prismedveten, använder kanoten lite mindre eller för dig som köper din första kanot.

TuffStuff. Tåligt och lätt! Modern blandning av Innegra- och basaltfibrer som vävs samman och mättas med vinylesterepoxy. Resultatet är fantastiskt, det ger en otroligt tålig kanot som ändå är lätt.

TuffStuff Expedition (TSE) är en ännu mer robust variant som är perfekt för expeditioner i vildmarken och paddling i fors eller för uthyrning i extrema miljöer. Kolla här på YouTube och se närmare på hur tåligt TuffStuff är!

Aramid Lite, eller också känt under namnet Kevlar, används för Nova Crafts allra lättaste kanoter. Mycket bra för slätvatten och en otrolig styrka i förhållande till vikt. Den lättaste modellen i Aramid väger endast 14 kg, ett nöje att bära en sådan kanot mellan olika vatten eller bra upp på biltaket.

Blue Steel är en blandning av aramid och kolfiber. Ger kanoter som är nästan lika lätta som aramidkanoterna men starkare. Kolfibrerna ger ett mycket vackert skrov men också en ökad styvhet som ger en effektivare paddling. Detta är det mest exklusiva materialet du kan välja i en kanot. Vi lovar dig att du som unnar dig detta får en kanot som du kommer att lovsjunga genom åren! Har bland annat använts i extrema expeditioner i floder i Kanadas arktiska områden.

Utöver kompositmaterialen tillverkar Nova Craft i sin fabrik i Ontario även prisvärda kanoter i plast.

SP3 Detta material tillverkas genom rotationsgjutning av tre lager av polyeten. Två yttre massiva lager med ett mellanlager som är skumfyllt. Kombinationen ger väldigt starka kanoter perfekt för åar eller uthyrning eller för dig som vill ha en prisvärd kanot som du inte ska lyfta för långt eller för ofta.

 

Köl eller inte?

Muskoka 16 och Haida 17 är alltid utrustade med köl.

Övriga kanoter levereras ej med köl. Dock går det att få köl som kostnadsfritt tillval på Prospector 15-16-17 samt Bob Special 15 i alla material utom SP3. Vid val av köl på dessa fyra modeller måste detta anges tydligt vid beställning.