VÄRLDENS FÖRSTA, MEST KÄNDA OCH BÄSTA ALUMINIUMKANADENSARE

Grumman började tillverka aluminiumkanoter redan på 1940-talet designade av kanotister och konstruerade av flygplansingenjörer – (rötterna finns både i flygplansindustrin och hos nordamerikas indianer) och de blev  både beundrade och kopierade. Grumman är urmodern till alla moderna kanoter då de var först med kanoter i annat material än trä, canvas eller liknande. Tillverkad för hand utanför New York i över 300 000 exemplar.

N=25C3=25A4rbildKanot

Vår egna 38 år gamla Grumman

Vi är säkra på att kanadensare som medel att komma ut i naturen, få motion och avkoppling samt uppleva äventyr med familjen eller vänner är på väg tillbaka och de förtjänas att upplevas av fler!

Få saker är så långsiktiga investeringar som en aluminiumkanot. När ni tröttnat på elektronik som blir omodern och plastleksaker som går sönder – skaffa en Grumman, lek med den ett helt liv och   ge den sen till dina barnbarn! Det känns skönt med klassiska produkter som varken blir omoderna eller går sönder och som inte behöver något underhåll. Lägg tiden på att uppleva saker istället.

Häng i träd

Grumman tillverkas i många modeller utifrån olika krav på utrymme, vikt, snabbhet etc. Det finns en Grumman för de flesta behov – från den lilla modell Solo till en 18 fots jätte med plats för hela familjen.
Grummans kanoter är målade med halkskyddsfärg på insidan, de är försedda med ett litet genomgående rör i för och akter för att ge möjlighet att montera ring för fastlåsning eller bärhandtag. Alla är osänkbara med inbygda flytelement i för och akter och godkända av US Coast Guard.
Lite Historia…
År 1944 var vice VD på Grumman Aircraft Engineering, William Hoffman, ute på en vildmarkstur tillsammans med vänner. På turen använde de kanadensare gjorda av canvas. Kanoterna var både tunga och ömtåliga och Hoffman började fundera…  Väl tillbaka på fabriken stod det klart för honom – de skulle försöka tillverka kanoter i aluminium! De hade både ingenjörer, material och erfarenhet för att lyckas.

dodge=2B1750

Grummans bakgrund med tillverkning av framförallt flygplan men även tekniska lösningar för rymdindustrin var välkänd. Bland de mest kända planen kan nämnas Grumman F4 Wildcat och Grumman F-14 Tomcat (som flögs av Tom Cruise i filmen ”Top Gun”)

F4Wildcat

Det mest historiskt intressanta som Grumman har varit involverat i måste ändå vara månlandningen 1969. Själva månlandaren som Neil Armstrong och Buzz Aldrin använde mellan Apollo 11 och månen – ”Lunar Module” –  tillverkades av Grumman.

Lunar=2520Module

Företaget Grummans flygplanstillverkning och kanottillverkning gick skilda vägar 1990 – än idag tillverkas dock Grummans kanoter i den gamla fabriken i Marathon , New York, och än idag bär de namnet Grumman. Företagets namn är idag Marathon Boat Group Inc.

M=25C3=25A4rkeGrumman

Märket på vår egna 38 år gamla Grumman G1750